Riscript
Image default
Vervoer en transport

(Ge)vaar onveiligheid weg

De verhalen die tijdens geschiedenislessen op school werden verteld, waarbij de slechte arbeidsomstandigheden besproken werden. Het is ons vast niet voorbij gegaan. De hoeveelheid aan ongevallen waren bizar. Gelukkig is hier door de jaren heen enorme verandering in gekomen. Nu kunnen we zeggen dat hier in ieder geval genoeg aandacht, innovatie en veiligheid in wordt gestoken. Toch houdt het niet weg dat er nog altijd gevaren op het werk plaatsvinden. Natuurlijk is dit in de ene werksituatie meer dan in de ander en is het afhankelijk van beroep en sector.

Veiligheid op het werk als gespreksonderwerp

Wanneer er gekeken wordt naar het ongeval dat voor 90% voorkomt, dan is dat uitglijden of struikelen. Dit komt nog veel te vaak voor en mag en kan nog veel voorzichtiger.

Het is daarom belangrijk dat veiligheid mee wordt genomen als gespreksonderwerp in de agenda, tijdens bijvoorbeeld ook een werkoverleg. De input van werknemers kan hier een grote bijdrage in hebben. Ook wordt er tegenwoordig in bijna elk bedrijf geïnvesteerd en gebruik gemaakt van bedrijfhulpverleners. Door de BHV’ers heb je altijd een aantal personen die weten welke acties zij moeten uitzetten bij een ongeluk, de situatie wordt gestabiliseerd en de schade wordt ingeperkt.Ook is gevaarlijk werk een aandachtsgebied voor inspectie SZW. Zij controleren namelijk of een bedrijf veilig genoeg is en of zowel werknemer als -gever zich houden aan de Arbowet.

 

 

Meest voorkomende ongevallen

De meest voorkomende ongevallen op de werkvloer zijn struikelen of uitglijden. De kans hierop is groot omdat de meeste werknemers zitten of staan tijdens werktijd. Een ook veel voorkomend ongeluk op de werkvloer is het vallen van de helling of trap. Mogelijk dat dit vaak gebeurt, is omdat je binnen elk bedrijf eigenlijk wel trappen hebt. Op nummer 3 staat het ongelukkig in contact komen met elektrische apparatuur. Dit ongelukje leidt in de meeste gevallen wel tot de grootste schade voor de welzijn van de werknemer. De werkgever kan het personeel hier alert op maken door bijvoorbeeld waarschuwingsstickers te plaatsen.

Gevolgd op nummer 4, het opbotsen tegen een object. Dit komt vaak voor binnen de industrie of bouw, omdat hier veelvoudig gebruik wordt gemaakt van verschillende objecten. Om deze reden dragen de werknemers ook altijd een helm en veilige schoenen. Het opmerkelijk is, dat ongevallen door agressie, pas op de 5e plaats komen. Terwijl men dit waarschijnlijk als een van de hoofdoorzaken zou benomen.

Als laatst, op de 6e plaats, komt het gevaar van gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan zware stoffen en chemicaliën.

Maatregelen bedrijfsongevallen

Er worden door het vaak voorkomen van bedrijfsongevallen gelukkig veel maatregelen genomen. Maar het blijft een feit dat een ongelukje in een klein hoekje zit. Maar zijn er dingen die extra gedaan kunnen worden om veiligheid nog meer te waarborgen? Ja zeker!

–        Wordt er gewerkt op een buitenplaats? Strooi in de winter altijd zout als het glad is.  Ook bij minimale gladheid. Men is er immers actief aan het werk. Dat is heel wat anders dan een hoekje om wandelen.

–        Is er sprake van een onderhoud of bijvoorbeeld een schoonmaakbeurt? Gebruik dan hekjes.

–        Bevestigingsmateriaal in de bouw kan een flinke boosdoener zijn. In de bouw gaat het immers om materiaal dat met veel kracht of gewicht gebruikt wordt. Het is dus van belang dat zaken goed gecontroleerd worden en bevestigd worden. Denk hierbij dan aan haken en hijsbanden.

–        In beroepen waar er wordt gewerkt op hoogtes, is het belangrijk dat er áltijd gebruik gemaakt wordt van valbeveiliging. Het zit ‘m in kleine dingen. Gebruik je een ladder? Bekijk deze altijd op voorhand of er geen sporen van slijtage op zit.

–        Op werkplekken met machines is het belangrijk dat er veiligheidszones gehanteerd worden waarbij deze opvallend worden gemaakt met bepaalde stickers bijvoorbeeld.

–        Door vóór werktijd de ruimte te controleren op zaken waar men over kan struikelen, voorkom je in ieder geval al het onnodige.

–        Neem standaard je handschoenen mee bij je werkkleding. Bij beroepen waar dit nodig is, is dit ook verplicht gesteld. Als werkgever en collega is dit een aandachtspunt dat regelmatig gecontroleerd mag worden. Zijn er collega’s of medewerkers die geen handschoenen gebruiken terwijl andere dit wel doen? Spreek hen er op aan.

–        Maak goede zones tussen werkplek en voetgangersplek zodat het overzichtelijk blijft, maar ook veiliger.

–        Het is een goed idee om een helm te dragen als er in de bouw/ industrie of in de buitenlucht gewerkt wordt.

–        Zorg dat gevaarlijke stoffen bekend zijn en duidelijk zichtbaar zijn door de juiste pictogrammen te gebruiken. Gebruik hier niet zomaar stickers voor, maar houd ook rekening met water (waterbestendigheid) en warmte.

–        Als werkgever (vooral in de industrie, logistiek en de bouw) kun je een basisveiligheidscursus verplicht stellen. Zo ben je zeker dat jouw medewerkers de veiligheidsvoorschriften uit hun hoofd kennen. Dit kan bijvoorbeeld middels een VCA certificaat. Deze is maar liefst 10 jaar geldig en jij bent er verzekerd van dat je medewerkers de basiskennis hebben.

 

 

https://eurotransportcollege.com/bhv-ehbo-aed/