Riscript
Image default
Kinderen

De levensstijl van ouderen

De levensstijl van ouderen

Veroudering brengt veranderingen met zich mee in alle aspecten van het leven. Sommige veranderingen kunnen gunstig zijn, terwijl andere slecht kunnen zijn. De sleutel is om de positieve eigenschappen van ouder worden optimaal te benutten en tegelijkertijd proactieve maatregelen te nemen om je gezondheid te behouden. Kleine aanpassingen in je levensstijl kunnen een groot verschil maken en door zelfs maar een paar gewoonten aan te nemen, ben je al op weg. Lichamelijke activiteit is een van de manieren om veel van de negatieve effecten van veroudering tegen te gaan. Regelmatige lichaamsbeweging kan je helpen je evenwicht te bewaren en je mobiel te houden. Het kan ook je humeur verbeteren door angst en depressie te verminderen en je cognitieve prestaties te verbeteren. Onthoud dat elke training de voorkeur heeft boven helemaal geen. Het wordt aanbevolen dat je 150 minuten per week aerobe activiteit met matige intensiteit uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen of een stevige wandeling maken. Een van de leukste en meest aanbevolen activiteiten is fietsen, omdat het het risico op chronische ziekten vermindert. Je hoeft je geen zorgen te maken, want er is een veilige oma fiets voor ouderen waar je prima op kunt fietsen. Professionals raden ook aan om twee keer per week spierversterkende oefeningen te doen.

Onderhoud je sociale leven

Een poging doen om met familie en vrienden om te gaan, kan verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Onderzoek en studies meldden hogere niveaus van sociale activiteit. Ze hadden meer kans op meer positieve stemmingen en minder negatieve gevoelens. Er is ook sprake van hogere niveaus van fysieke activiteit. Winkelen is bijvoorbeeld een alledaagse bezigheid die dient als een sociaal boeiende vrijetijdsbesteding. Alleen al het kopen van je favoriete gebakjes of zelfs een simpele dames portemonnee is genoeg om je sociale leven met je familie en vrienden een boost te geven. Het speelt ook een belangrijke rol voor degenen die niet zo actief of fysiek fit zijn als hun leeftijdsgenoten. Als je nog geen sociaal leven hebt, zoek dan naar manieren om opnieuw contact te maken met oude vrienden. Of probeer nieuwe mensen te ontmoeten. Vind gelijkgestemde mensen via kerkelijke groepen en vrijwilligersactiviteiten of een andere groep die een gemeenschappelijke interesse deelt.

Woon je geplande controles bij

Pak je clutch tas en houd je aan je geplande doktersbezoeken! Wees altijd bewust en verwaarloos jezelf niet. Regelmatige controles bij je arts en andere specialisten stellen je in staat om problemen vroeg op te sporen. Ze kunnen ze aanpakken voordat ze serieuzer worden. Het is ook de moeite waard om te herhalen dat je altijd de instructies van je arts moet volgen wanneer je medicijnen gebruikt. Het is essentieel om regelmatig met je huisarts te bespreken of al je medicijnen nog steeds nodig zijn.

Zorg voor voldoende rust

Volwassenen ouder dan 65 zouden volgens deskundigen tussen de zeven en acht uur per nacht moeten slapen. Naarmate je ouder wordt, merk je misschien dat je slaapschema verandert. Het maakt je slaperiger in de vroege avond en klaar om eerder in de ochtend wakker te worden. Onthoud dat het normaal is en geen probleem vormt zolang je elke nacht maar de vereiste uren slaap krijgt. Als je lijdt aan chronische of acute slapeloosheid, ga dan naar je arts. Hij of zij kan je helpen erachter te komen wat je tegenhoudt en om vervolgens eventuele behandelingen voor te stellen.