Riscript
Image default
Tuin en buitenleven

Wat is Verticuteren?

Verticuteren is het mechanisch verwijderen van vilt uit een gazon. Vilt in het gras vormt zich op natuurlijke wijze in een gazon. Als het echter te dik wordt, voorkomt het dat belangrijke voedingsstoffen zoals water, meststoffen en zuurstof bij de graswortels terechtkomen. Het resultaat is een mossig en sponsachtig gazon. Door de verticutering wordt het grootste deel van het oppervlak van het gazon verwijderd en dit zou een kenmerk moeten zijn van elk goed jaarlijks onderhoudsprogramma voor het gazon.

Hoe weet je nu of het gazon verticuteerd moet worden?

Vindt u dat uw gazon in de herfst en winter last heeft van mos? Is het gazon sponsachtig onder de voeten? Dit zijn vaak tekenen dat het gazon moet worden geverticuteerd. Je kunt ook een monsters nemen van het gazon en kijken naar de diepte van het gras onder en boven de grondlijn. Overtollig vilt boven de grondlijn duidt op een behoefte aan verticutering.

Is het gazon harken hetzelfde als Verticuteren?

Zeker niet. Gazonharken, of het nu gaat om een fijne hark of een machine, is het verwijderen van mos op het gazon. Verticuteren met behulp van zware klepels (zoals messen) verwijdert de oorzaak van het mos, de oppervlakte van het gras. Het mos wordt verwijderd tijdens dit opdringerige machinewerk, maar het doel is ook het verwijderen van dood gras.

Mos van het gazon harken is als het gebruik van een zakdoek bij griep. Verticuteren is als het hebben van een griepvaccin; de één pakt het effect aan, de ander de oorzaak.

Wanneer je het verticuteren uit?

Het beste kun je het verticuteren buiten de groeifase van het gras uitvoeren. Omdat gazons er na het verticuteren erg slordig kunnen uitzien, vermijd je dit en wanneer u wilt dat uw gazon er op zijn best uitziet, zelfs als er problemen zijn met de oppervlakte van het gazon.

Met verticuteren wordt niet in één keer de hele oppervlakte van het gazon verwijderd. Door dit te doen zou de hoeveelheid gras die op een gazon overblijft aanzienlijk verminderen en dit zou schadelijk zijn. Het verticuteren van een gazon is een kunst en we erkennen dat alle gazons verschillend zijn, en dit wordt weerspiegeld in het verticuteringsproces.

https://www.donatvanderhorst.nl/