Riscript
Image default
Bedrijven

De meest voorkomende problemen met laptops

Mijn laptop is traag

Zelfs goede pc’s kunnen vroeg of laat last krijgen van het meest voorkomende probleem van allemaal, een trage pc. Een trage pc kan de oorzaak zijn van heel wat ergernis en frustratie, maar gelukkig kan je eerst één en ander uitproberen, vooraleer de computer voorgoed de deur uit te gooien. Hoewel er verschillende oorzaken aan de basis kunnen liggen van een trage computer, is de meest voor de hand liggende reden het gebrek aan onderhoud. Gefragmenteerde data, een corrupt register, spyware of een gamma aan onnodige programma’s die op hetzelfde ogenblik opstarten, beïnvloeden de snelheid en prestaties van je computer.

Tip 1

Hou bij welke programma’s je installeert. Verwijder programma’s die je nooit gebruikt of sluit ze af na gebruik. Maak het register schoon met behulp van een opschoonprogramma. Er zijn verschillende (ook gratis) applicaties voor Windows op de markt.

Tip 2

Vaak wordt de vraag gesteld wat het verschil is tussen een Chromebook vs een laptop. Naast de vele nadelen van Chromebooks ten op zichtte van een traditionele pc’s, is het belangrijkste voordeel dat ze niet zo snel traag aanvoelen na verloop van tijd. Chromebooks werken met Chrome OS, een besturingssysteem gebaseerd op de Chrome browser. Je werkt dus praktisch volledig online en er wordt weinig echt lokaal bewaard op het toestel. Hierdoor zijn Chromebooks veel minder gevoelig voor gefragmenteerde data, spyware en onnodige programma’s, waardoor ze dus niet snel traag gaan aanvoelen. Dus is een trage pc een grote ergernis en doe je voornamelijk simpel opzoekwerk op de computer? Dan kan je zeker een Chromebook overwegen.

Mijn laptop loopt vast

Een tweede mogelijk probleem dat vaak opduikt, maar wel een stuk erger is dan een trage pc. Meestal loopt een PC vast door het toedoen van virussen, vooral dan van spyware. Spyware installeer je zonder het te beseffen door bijvoorbeeld op een foute link te klikken in een e-mail.

Tip 1

Controleer de echtheid van een link door met je cursor over de link te bewegen, je ziet dan het volledige adres. Ziet de link er verdacht uit, klik er dan niet op. Geef nooit je wachtwoorden of kredietkaartgegevens vrij, ook al lijkt het alsof je bank erom vraagt. Dit is een poging van internetfraudeurs om geld te stelen. Zorg ervoor dat je een recent en up-to date anti-virus en anti-spyware programma geïnstalleerd hebt. De meeste antivirus-programma’s worden trouwens automatisch up-to-date gehouden.

Mijn laptop maakt geen verbinding met het internet

Verschillende oorzaken kunnen aan de basis liggen van problemen met je internetverbinding: Verkeerde netwerkinstellingen, fouten in de hard- of software van de router, storingen bij je Internetverdeler, verkeerde configuratie van je IP-adres, verkeerde connectie van netwerkkabels, blokkering van de verbinding door een Firewall.

Tip 1

Controleer of je Wifi-functie is ingeschakeld. Pc-laptops hebben vaak ergens een knop die je kan indrukken. Controleer de status van het icoontje. Wanneer er een geel uitroepteken staat, heb je maar gedeeltelijke toegang tot het internet of misschien wel helemaal geen toegang. Wanneer internet geactiveerd is en je toch geen toegang hebt, bel dan je internetverdeler of een specialist.

Mijn draadloos netwerk is traag en onstabiel

Een onstabiel draadloos netwerk is een euvel dat wel vaker voorkomt. Het kan te maken hebben met radiogolven die het signaal naar je router toe ontregelen, of met de netwerk drivers die niet meer up-to-date zijn.

Tip 1

Andere apparaten kunnen interfereren met het signaal van de router. Het is dan aangewezen om het kanaal van je wifi-signaal aan te passen of om je router te verplaatsen. Er zijn ook apparaten op de markt zoals wifi-versterkers of -repeaters. Deze apparaten kunnen je wifi-signaal versterken of uitbreiden naar bijvoorbeeld je tuin of een zolderkamer.