Riscript
Image default
Dienstverlening

De werkzaamheden van een elektricien

 

Een elektricien voert verschillende werkzaamheden uit als het aanleggen van inductie kookplaat, perilex, stopcontacten, aardlekschakelaar, zonnepanelen, laadpalen, 2 en 3 fase aansluitingen en buitenverlichting. Daarnaast vervangt de elektricien ook meterkasten, groepenkasten en stoppenkasten. Het verplaatsen en samenstellen van meterkasten is ook één van de belangrijke taken. Het oplossen van stroomstoringen en kortsluitingen gebeuren dagelijks. Het is een beroep dat niet door iedereen uitgevoerd kan worden. Je dient hiervoor 3 of 4 jaar lang voor te studeren. Daarnaast hoor je gezond en bestendig te zijn tegen zware werkomstandigheden, want het beklimmen, kruipen, knielen en buigen voor een elektricien een alledaagse handeling.

Wat heb je nodig?

Om een elektricien te kunnen worden dien je mbo-niveau opleiding te volgen. Tegenwoordig heb je veel scholen die deze opleiding aanbiedt. Na het behalen van een mbo-diploma is het mogelijk om een hbo-niveau opleiding te studeren. Deze opleidingen duren meestal tussen de 3-4 jaar. De maandelijkse inkomen wordt bepaald op basis van opleiding, werkervaring en contracturen. De inkomens liggen bij een 40 uur contract tussen €2250 en €2500. Een loonsverhoging is van toepassing bij een doorgroei in functie. De centrale examen wordt sinds 2019 niet meer in Brussel afgenomen. De laatste examen wordt afgelegd op je huidige school.

Bespaar al het denkwerk

Wil je nieuwe stopcontacten aanleggen? Het eerste wat je doet is contact opnemen met een professionele elektricien uit jouw buurt. De elektrische installaties zijn namelijk gevoelig en bij een verkeerde zet kunnen de onderdelen snel kapot gaan. Dit zorgt voor meer storingen en problemen, wat absoluut niet de bedoeling is. Je kunt telefonisch of per e-mail contact opnemen voor vragen. Daarnaast is het ook mogelijk om gratis een offerte aan te vragen. Hierin zie je benodigde materialen, projectduur en de totale kosten terug. Met een goede advies van een deskundige heb je zo een duidelijke stappenplan. Hiermee behaal je de gewenste eindresultaat in een korte tijd.