Riscript
Image default
Aanbiedingen

Lastig: praten over doodgaan

Gedenktekens, grafstenen en grafmonumenten

Lopend over een begraafplaats tussen honderden grafstenen en grafmonumenten besef je hoe tijdelijk we zijn en dat we allemaal eens zullen sterven. Een verontrustende of een berustende gedachte? Waar je meestal niet over nadenkt is dat voor iedere grafsteen en grafzerk vooraf een uitvaart moest worden georganiseerd. En dat daar van alles voor geregeld moest worden.

Meestal neemt een uitvaartverzorger dat grotendeels uit handen van de nabestaanden, maar toch moeten er door de nabestaanden altijd keuzes gemaakt worden. Waar keuzes gemaakt moeten worden kunnen meningsverschillen ontstaan.  In een emotionele tijd waar er al van alles op je af komt heb je liever geen ruzies en conflicten.

 

Vastleggen van wensen

De dood is en blijft nog altijd een taboe onderwerp voor veel mensen. Echter kan het praten over overlijden heel wat opluchting brengen. Na het overlijden is het namelijk aan de dierbaren om een passende uitvaart te regelen. Dat is een zeer overweldigende taak in een emotionele periode. Iedereen wil namelijk afscheid kunnen nemen op een manier die echt bij de overledene past. Door over het overlijden te praten, hoeven de nabestaanden geen lastige beslissingen te maken, maar weten ze al precies hoe de uitvaart eruit moet zien, volledig naar wens van de overledene. Dit maakt een afscheid persoonlijk. Uitvaartbegeleiders bieden een gratis service waarbij zij met u praten over uw eigen uitvaart voorbereiden en leggen dit dan schriftelijk vast voor uw nabestaanden. U bent overigens niet verplicht om de uitvaart door die uitvaartbegeleider te laten verzorgen.

Begraven of cremeren?

Weten uw nabestaanden waar uw voorkeur naar uitging? Die eerste keuze tussen begraven of cremeren is lastig als onduidelijk is wat uw voorkeur had. Daarom is het goed om dit met uw nabestaanden vooraf te bespreken. Voorkom meningsverschillen tussen uw nabestaanden en zorg dat uw wens ingewilligd wordt .

Heeft begraven de voorkeur? Dan hoeft u automatisch begraven te worden op een begraafplaats in de gemeente waar u woont. In principe mag u in elke willekeurige gemeente in Nederland begraven worden. Veel mensen denken dat ze in de gemeente waar ze begraven worden gewoond moeten hebben. Maar dat is dus niet zo; u kunt zelfs overal in de wereld begraven worden. De kosten zijn natuurlijk wel voor u of uw nabestaanden.

Wat voor een Kist?

Na het overlijden wordt het dode lichaam in de regel in een doodskist geplaatst. Maar er zijn ook wat dat betreft heel wat alternatieve mogelijkheden tegenwoordig. Nu moet een grafkist wel aan een aantal wettelijke regels voldoen, maar er is veel ruimte om hierbinnen een eigen persoonlijke keuze te maken. Zo kan kunt u er bijvoorbeeld voor kiezen om :

  • De kist in een kleur te laten spuiten
  • De kist te verfraaien met handafdrukken, foto’s en tekeningen.
  • Een milieuvriendelijke Eco kist te gebruiken
  • Een kist zelf te timmeren, die natuurlijk wel aan een aantal eisen moet voldoen
  • De kist van andere en minder traditionele materiaal te laten maken, zoals bijvoorbeeld riet, papier, karton of bamboe
  • In plaats van een kist het lichaam van de overledene in een lijkwade te wikkelen. De lijkwade kan bijvoorbeeld van vilt gemaakt zijn of een zacht mooi eenvoudig of kleurrijk kleed zijn

De laatste verzorging

De overledene krijgt altijd nog een laatste verzorging. Het haar en de make-up wordt netjes gedaan, en de overledenen krijgt mooie kleren aan. Er zijn specialisten die dit verzorgen, maar u heeft ook de mogelijkheid om het zelf te doen. De kleding die de overledene aankrijgt zijn vaak een struikelblok voor veel nabestaanden. Het is dan ook verstandig om dit vooraf te bespreken.

Urnengraf, Zerk, grafsteen of Grafmonument?

Weten uw nabestaanden wat uw voorkeur heeft? Is bekend of u liever alleen in het graf blijft of mag uw partner later bijgeplaatst worden? Of wilt u in een familiegraf?

Wilt u als grafbedekking een gebruikelijke grafzerk of grafsteen? Of bent u meer gecharmeerd van eigentijdse materialen in moderne grafmonumenten als glas, RVS of geroest staal? Hoe belangrijk is het wat uw nabestaanden hiervan vinden? Mag het wat kosten? Is er voldoende geld beschikbaar na uw overlijden?

 

Crematie en asbestemming

Wat moeten de nabestaanden na uw crematie met uw as doen? Wilt u misschien op een bijzondere plek uitgestrooid worden? Of heeft u liever dat uw as in een columbarium geplaatst wordt of dat deze thuis in een mooie urn bewaard wordt? Uw as kan ook in een mooi en passend assieraad verwerkt worden.

 

Nabestaanden blijven achter met keuzes

Zoals u gemerkt heeft blijven nabestaanden achter met veel keuzes over de uitvaart. De keuzes die genoemd zijn, zijn slechts een paar voorbeelden. Zo moeten er bijvoorbeeld nog beslissingen gemaakt worden over de uitvaartlocatie, de muziek, het vervoer, et cetera. U laat nabestaanden niet met deze lastige keuzes achter door er al eens over gepraat te hebben. Wat is dus ons advies? Zet u over het taboe heen door te praten over de dood.

=========================================================

Memorabel 

Zoekt u iets anders dan een een standaard grafsteen of grafmonument? wilt u liever een echt uniek en persoonlijke gedenksteen? 

Jeroen Stok van Memorabel Afscheidsmonumenten maakt stijlvolle en bijzondere grafkunst. Ook bijzondere en eigentijdse gedenktekens voor een kindergraf of een babymonumentje. Hij ontwerpt gedenktekens die aansluiten bij uw verhaal, wensen en eisen. Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn van RVS, corten of glas? Maak een vrijblijvende afspraak via de website,  0320-218676 of mail info@memorabel.nl.

Met aandacht en respect vertaalt Jeroen Stok uw wensen zorgvuldig in een bijzonder en uniek gedenkteken. Gratis vrijblijvend advies over een persoonlijke grafsteen of grafmonument. Neem contact op voor een vrijblijvend kennismaking.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok, kunstenaar van RVS beelden en kunstwerken die ook persoonlijke grafkunstmonumenten in opdracht maakt. 

https://www.memorabel.nl/onze-grafmonumenten/monumenten-voor/