Riscript
Image default
Dienstverlening

Wat is TENS en hoe werkt het? En wordt TENS vergoed door zorgverzekeringen?

Heb je last van chronische pijn en ben je op zoek naar een veilige en niet medicamenteuze behandeling? Dan is TENS misschien wel iets voor jou. TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie en wordt steeds vaker toegepast als pijntherapie. Maar wat is TENS precies en hoe werkt het? In dit artikel leggen we dit uit en beantwoorden we de vraag of TENS vergoed wordt door zorgverzekeringen. Lees snel verder en ontdek of TENS een geschikte behandeling is voor jouw pijnklachten.

Wat is Tens en hoe werkt het?

TENS, oftewel Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, is een moderne en niet medicamenteuze pijntherapie die steeds meer wordt toegepast. Tijdens het gebruik van een TENS apparaat worden via elektroden (pleisters) op de huid milde elektrische stroomsignalen afgegeven. Deze kunnen de pijn dempen. De sterkte van deze stroomsignalen kan door ieder individueel worden ingesteld. De veilige stroomsignalen geven overigens een licht kloppend of kriebelend gevoel en zorgen voor een verstoring van de pijnprikkel richting de hersenen, een stimulans van afgifte van lichaamseigen pijn dempende stoffen (endorfine), en een spierontspannende werking. TENS kan ondersteuning bieden bij diverse soorten pijn, waaronder hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn, littekenpijn, misselijkheid tijdens de zwangerschap, bevallingspijn en weeën pijn. TENS is veilig in gebruik, maar het is in enkele gevallen raadzaam om eerst te overleggen met een arts of behandelaar voordat het wordt toegepast. TENS wordt inmiddels niet meer alleen gebruikt door medisch specialisten, maar kan ook thuis worden gebruikt door uzelf. De simpele bediening van het apparaat maakt dit mogelijk. TENS (inclusief alle benodigdheden) voor chronische pijnbestrijding, wanneer voorgeschreven door een specialist, wordt vergoed door zorgverzekeringen vanuit het basispakket. Overweeg dus zeker de mogelijkheden van TENS bij het bestrijden van pijnklachten.

Wordt Tens vergoed door zorgverzekeringen?

Ja, als je een TENS apparaat wilt kopen, is het goed om te weten dat het vergoed wordt door zorgverzekeringen. Als het TENS apparaat voorgeschreven wordt door een specialist voor chronische pijnbestrijding, wordt het inclusief elektrode en kabeltjes door alle zorgverzekeringen uit het basispakket vergoed. Wil je zelf een TENS apparaat kopen, dan is het raadzaam om te controleren of de vergoeding ook geldt voor de aanvullende verzekering. In de meeste gevallen hebben de zorgverzekeraars de vergoeding voor TENS opgenomen in de aanvullende verzekering. Het is dus mogelijk om een TENS apparaat te kopen en deze vergoed te krijgen. Het is wel belangrijk om je eigen ziektekostenverzekering te raadplegen voor de precieze voorwaarden. Bij twijfel over de vergoeding is het ook mogelijk om contact op te nemen met de zorgverzekeraar voordat je een TENS apparaat gaat kopen.

https://tens.nl/