Riscript
Image default
Dienstverlening

Mooi geroest?

Roest – You hate it or love it

 

Geroeste gedenktekens en grafmonumenten zijn geliefd. Een geroest oppervlak heeft een natuurlijke kleur en uitstraling en dat spreekt een aantal mensen aan. Maar hoe blijvend is de warme uitstraling en kleur? Is het blijvend en duurzaam? En het niet zo dat het ijzer uiteindelijk doorroest? Zijn er vergelijkbare alternatieven voor RVS als je niet van roest houdt?

Corten = geroest staal?

Corten werd begin 1900 ontwikkeld door ijzer moleculen met een andere metalen (koper, chroom, nikkel) samen te voegen.

Het bijzondere van Corten staal is dat de roest die gevormd wordt een beschermlaagje is die het metaal dat er onder zit afsluit voor verdere oxidatie. De geroeste laag is als het ware een huid op het metaal dat voorkomt dat het staal verder roest. Dus: Corten- staal roest verder niet door. 

Associatie

Sommige mensen associëren roest met slecht onderhoud. In dat geval is de keuze voor corten niet zo voor de hand liggend.

Maar als je roest associeert met natuurlijk en organisch en je houdt van de kleur dan is het een passende materiaal keuze. De roest is aanvankelijk lichtbruin en niet egaal. Na verloop van tijd verkleurt het roestige oppervlak steeds donkerder. Totdat het na  maanden helemaal egaal wordt en pure chocolade bruin kleurt.

 

Roest proces – steeds egaler en donkerder

Corten gecombineerd met andere materialen

Natuurlijk is het een kwestie van smaak, maar de combinatie van cortenstaal met RVS, glas of steen vinden veel mensen mooi. Als u er rekening mee houdt dat de “eindkleur”  van Corten donkerbruin is, kunt u een mooie combinatie maken. 

Tekst in corten

Graveren van tekst is in Corten geen goede keuze:  de gegraveerde tekst gaat ook roesten en wordt daardoor onzichtbaar. Wat wel goed werkt is om de tekst uit het staal weg te snijden.  (Dan kijk je dus door de letters heen). Ook kan men een andere materiaalsoort voor het corten plaatsen. Bijv. een gegraveerde glasplaat met afbeeldingen en teksten. 

Een goed alternatief?

Als u niet van roest houdt, het niet mooi vindt of er negatieve associaties mee heeft, maar wel van een warme en natuurlijke uitstraling houdt dan is verhit RoestVastStaal een alternatief. Het RVS verkleurt door hitte daar zijn geen chemische stoffen bij nodig. Het verhitte RVS krijt een blijvend mooie kleur en is duurzaam. De kleuren variëren een beetje en geven een fraai kleurverloop. Het RVS is daarmee lichter en minder egaal dan geroest staal

Is het mooier dan geroest corten? Ieder zijn smaak!

Een mooi alternatief voor geroest staal – natuurlijk verkleurd RVS

 

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

Hij zegt: “Werken in opdracht vind ik één van de leukste aspecten van het werk als kunstenaar. Het voorkomt de ivoren toren mentaliteit van sommige kunstenaars en het houd je scherp.  Je hebt met veel verschillende mensen en interesses te maken. Die dagen je uit om jouw beelden te toetsen aan hun werkelijkheden. En er zijn zo ontzettend veel verschillende werkelijkheden met hun eigen gebruiken en sferen. Het is verrijkend daar kennis van te kunnen nemen en je te laten beïnvloeden.

Ik ben tevreden met een kunstwerk als het op een originele wijzeuitdrukking en vorm weet te geven aan de werkelijkheden van de opdrachtgever of nabestaanden. En ik ben pas écht tevreden als de mensen die het beeld of monument regelmatig zien daar een beetje blijer van worden.”

https://www.memorabel.nl/materiaal/cortenstaal/