Riscript
Image default
Computers / Systems

O, nee: ik heb drinken over mijn MacBook gemorst!

Geef maar toe: je ben altijd al een beetje onhandig geweest en knoeit wel vaker met drinken. Meestal over je kleren. Maar zo erg is dat niet. Je stopt ze namelijk gewoon in de wasmachine en voor je het weet zijn ze weer brandschoon. Het wordt een lastiger verhaal als je iets knoeit op elektronica. Met bijvoorbeeld een laptop of een tablet ga je toch iets anders om dan met bijvoorbeeld een shirtje of een broek. En wat doe je als je per ongeluk water over het toetsenbord van je MacBook hebt gegooid? Wij vertellen het je in dit artikel, dus lees snel verder!

Stap 1: zet je MacBook uit

Je MacBook uitzetten is het eerste dat je moet doen. Zo voorkom je namelijk nog meer schade door kortsluiting. De snelste manier van uitzetten is door de aan- en uitknop van je MacBook een paar seconden ingedrukt te houden en daarna los te laten.

Stap 2: verwijder alle kabels uit de poorten van je MacBook

Haal echt alle kabels uit de poorten van je MacBook. Het maakt daarbij niet uit wat voor kabel het is, verwijder ze allemaal. Denk dan bijvoorbeeld aan die voor de muis, de dongel en die voor externe harde schijven.

Stap 3: droog je MacBook

Maak je MacBook droog. Daarbij is het belangrijk al het vocht te verwijderen dat zich nog aan de binnenkant van je MacBook bevindt. Verwijder uiteraard ook al het vocht dat zich op je MacBook bevindt. Heb je veel gemorst? Gebruik hier dan een zachte doek voor. Klap het scherm van je MacBook open tot deze met het toetsenbord een hoek van 30 graden maakt. Zet je MacBook vervolgens op z’n kant. Op die manier kan het vocht dat aan de binnenkant eventueel nog is achtergebleven eruit lopen.

Stap 4: laat je MacBook staan, zonder te gebruiken

Laat je MacBook liefst een paar dagen staan en minimaal 1 dag vóór je hem weer gaat gebruiken. Als hij daarna weer gewoon werkt, heb je geluk gehad. Meestal is het echter zo dat de binnenkant van je MacBook toch blijkt te zijn beschadigd. Dit kan ook een paar dagen nadat je drinken hebt gemorst het geval zijn en je er alleen weer vrolijk op aan het werk was.

Stap 5: maak back-ups

Zorg ervoor dat je – als je MacBook het weer doet – van de belangrijkste bestanden een back-up maakt, want je weet nooit zeker of deze alsnog gaat uitvallen of niet.

Liever meer zekerheid?

Wil je er 100% zeker van zijn dat je MacBook het niet zal begeven? Ga dan bij een expert langs. Deze heeft de beschikking over precies de juiste apparatuur om ervoor te zorgen dat al het vocht uit je MacBook is verdwenen en dat alle eventuele beschadigingen zijn verholpen.


Bron: https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/ 

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/