Riscript
Image default
Woningen

Samen met ouders een huis kopen betekent ruim wonen

Een huis kopen is voor veel mensen een grote stap in het leven. Het is een grote financiële verplichting waarbij veel geld en tijd gemoeid is. Voor veel starters is het dan ook moeilijk om genoeg geld bijeen te krijgen om een huis te kopen. Een oplossing hiervoor kan zijn om samen met je ouders, vrienden of broers of zussen een huis te kopen met maximaal 4 aanvragers. In deze blog bespreek ik de voordelen hiervan en waar je op moet letten.

Meer lenen en minder eigen geld nodig

Een groot voordeel van het kopen van een huis met je ouders is dat je hierdoor meer kunt lenen bij de bank. Dit komt doordat de bank bij het bepalen van het maximale leenbedrag kijkt naar het inkomen van alle kopers. Als je samen met je ouders een huis koopt, telt het inkomen van beide partijen dus mee. Dit kan ervoor zorgen dat je meer kunt lenen dan wanneer je alleen een huis zou kopen.

Het is wel belangrijk om te realiseren dat de hoogte van het maximale leenbedrag afhangt van verschillende factoren, zoals je inkomen, de waarde van het huis en de financieringen die in de BKR staan vermeld. Ook onderhandse leningen zijn spelbrekers voor wat betreft uw maximale hypotheek.

Minder eigen geld nodig voor de hypotheek

Een ander voordeel van het kopen van een huis met je ouders is dat je minder eigen geld nodig hebt. Dit komt doordat de meeste banken bij het verstrekken van een hypotheek eisen dat je een deel van de aankoopwaarde met eigen geld financiert. Dit wordt de eigen inbreng genoemd.

Als je samen met je ouders een huis koopt, kunnen jullie deze eigen inbreng samen betalen. Hierdoor hoef je zelf minder eigen geld in te brengen en kun je dus sneller een huis kopen. Een huis kopen zonder eigen geld lukt meestal als u een woning koopt boven de € 500.000,-.

Waar moet je op letten?

Natuurlijk zijn er ook een aantal zaken waar je op moet letten als je samen met je ouders een huis gaat kopen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om goede afspraken te maken over wie welke kosten betaalt en wie welke verantwoordelijkheden heeft. Daarnaast moet je ook goed nadenken over de vorm van de samenwerking. Wil je bijvoorbeeld samen eigenaar zijn van het huis of wil je dat één van jullie het huis koopt en de ander bijdraagt aan de financiering? Dit zijn belangrijke zaken om vooraf goed te bespreken. Samen met ouders een huis kopen betekent ook dat u vooraf laat adviseren bij een notaris en een hypotheekadviseur.

Conclusie huis kopen met ouders en eigen geld

Het kopen van een huis met je ouders kan een goede oplossing zijn als je niet genoeg eigen geld hebt of als je meer wilt lenen dan alleen mogelijk is. Het kan ervoor zorgen dat je sneller een huis kunt kopen en dat je de lasten kunt delen. Het is echter wel belangrijk om goede afspraken te maken en te kijken naar de verschillende opties voor samenwerking. Met de juiste voorbereiding en afspraken kan het kopen van een huis met je ouders een goede keuze zijn.

Samen met ouders kopen betekent ook samen daar wonen. Als iemand de woning verlaat dan zal meestal de woning verkocht moeten worden. Overwaarde wordt dan verdeeld en iedereen kan dan zijn eigen gang gaan. Met dat eigen geld kan u dan zelf een andere woning kopen. Overweeg allen goed als u samen een huis koopt en gaat samenwonen.