Riscript
Image default
Onderwijs

Workshops voor kinderen, met de nadruk op 'work'

Workshop kinderen, actief en creatief

In workshops gaat het om actief bezig zijn, creëren, leren en zichzelf uitdrukken. Kinderen zitten heel wat uren stilletjes in de klas te luisteren naar de leraar of lerares. Ook al is het onderwijs de laatste jaren heel erg veranderd en krijgen kinderen meer inspraak en vrijheid, het aantal uren dat er van op de schoolbank moet geluisterd worden, is nog altijd vrij groot. In een workshop kinderen gaat het er heel anders aan toe. In een workshop gaan ze zelf aan de slag en zetten hun eigen creaties neer. Ze mogen bewegen, met elkaar overleggen, hun eigen inbreng hebben, met materialen bezig zijn en hun vaardigheden volop gebruiken. Het resultaat van elke workshop is een eigen creatie. Dit is een totaal andere manier van leren dan een normale lesdag.

Workshops als aanvulling op het reguliere onderwijs

Is een workshop een vervanging van een of andere les? Zeker niet! Er kan gerust een wisselwerking zijn tussen workshops en de schoolvakken. In een workshop kunnen kinderen de kennis gebruiken die ze geleerd hebben in hun andere vakken. In een workshop brengen ze in praktijk wat ze in theorie hebben geleerd. Denk bijvoorbeeld aan een workshop duurzaamheidlab of stroomlab. Plots worden de theorieën levendig en sprekend. En het werkt ook andersom. De opgedane kennis uit een workshop kan ook voor andere lessen gebruikt worden. Wat denk je van een workshop natuurverf maken? Na de workshop gebruiken ze de verf dan in hun tekenlessen. Door de schoolvakken en de workshop op elkaar af te stemmen, krijg je een mooie symbiose. Anders gezegd: 1+1=3.

Een workshop: werken, spelen of beide?

Een workshop is voor kinderen in de eerste plaats pure fun. Ze mogen samen met hun vriendjes eens lekker gaan experimenteren, dingen ontdekken en gewoon lekker uit de bol gaan. Toch is een workshop altijd een leermoment. Er komen nieuwe domeinen aan bod, ze creëren zaken die ze mogen meenemen naar huis of die ze in hun klaslokaal kunnen tentoonstellen. Ze leren daarbij ook zichzelf kennen: hun interessepunten en hun vaardigheden. Door het creëren van iets moois of leuks krijgen ze meer zelfvertrouwen. Een workshop zet bij veel kinderen ook aan tot meer. Wedden dat ze snel terug een workshop willen?

https://grotebroer.com