Riscript
Image default
Computers / Systems

Hoe het begon

Tegenwoordig is de radio een medium dat niet meer weg is te denken uit de maatschappij. Voor veel mensen is het de belangrijkste bron als het gaat om het nieuws. Ook muziek en praatprogramma’s zijn belangrijke redenen dat men naar de radio luistert. Iedereen heeft wel een radio thuis of op zijn of haar smartphone. Maar dit is niet altijd het geval geweest. In het begin van de 19e eeuw had niemand nog van een radio gehoord. Pas in de loop van deze eeuw begonnen de eerste activiteiten rondom iets wat later de radio zou worden.

De uiteindelijke radio is ontstaan als resultaat van allerlei experimenten van verschillende uitvinders. Er was dus niet één iemand die de radio uitgevonden heeft. De belangrijkste namen waren Galvani, Lodge, Maxwell, Hertz, Popoff, Tesla en Marconi. Met name Hertz, Maxwell en Marconi hebben een groot aandeel gehad door te zorgen dat de radio een stuk sneller ging.

Er werd dus een boel geëxperimenteerd door de uitvinders. Soms met succes, soms zonder succes. Zo brandde ooit de werkplaats van Tesla af na een test waarbij signalen werden verstuurd over grote afstanden. Maar ondanks sommige mislukte experimenten ging de ontwikkeling gewoon door en 1912 werden de eerste radio programma’s met muziek uitgezonden.

De eerste radio uitzendingen werden uitgezonden met AM (amplitudemodulatie). Een aantal jaren later werd er nog een manier ontdekt om uit te zenden, namelijk FM (frequentiemodulatie). Het voordeel van deze laatste ontdekking is het dat het veel minder gevoelig is voor storingen en bovendien een hogere geluidskwaliteit kan garanderen. In 1957 werden de eerste draadloze radio’s gemaakt, een grote revolutie. In de jaren daarna werd de technologie steeds beter en ontwikkelde de radio zich steeds verder. Zo kunnen we al een aantal jaar genieten van internet radio. Dankzij de eerste uitvinders van de radio hebben wij die luxe nu, want de basisprincipes van de radioverbinding zijn nog steeds zichtbaar.

http://radioguide.fm