Riscript
Image default
Computers / Systems

Meubels door de jaren heen

Meubels zijn sinds hun ontstaan qua vorm, kleur en stof geen moment hetzelfde gebleven. Maar de constructie van veel meubels zijn al duizenden jaren oud. De eerste meubels lijken uit Egypte te komen. Daar hadden ze salontafels, armstoelen, bedden en krukjes in huis. En natuurlijk de troon niet te vergeten, waar de farao op zat. Deze was natuurlijk het allermooiste versierd en het aller comfortabelste. In Nederland waren de eerste meubels kisten. Deze waren een bank, een tafel en een kast tegelijk, erg multifunctioneel dus. Al deze meubels, tot ver in de 19e eeuw, waren gemaakt van verschillende soorten hout. Voor versiering werd daarnaast verf, goud of ivoor gebruikt.

Hier kwam eind 19e eeuw een einde aan. Toen brak er namelijk een nieuwe tijd aan op het gebied van kunst. In de kunstgeschiedenis wordt deze periode aangeduid met de term expressionisme. Dit volgde de trend van een aantal jaar hiervoor, dat was het impressionisme. Bij het expressionisme was niet langer het esthetische belangrijk, maar de boodschap erachter. Hierdoor kreeg meubilair een andere betekenis in het interieur. Niet langer was het alleen maar mooi; het moest ook bijdragen aan de boodschap die het huis uitdroeg, bijvoorbeeld: “soberheid” of “Volg de natuur.” Daarnaast kwam er nog een andere stroming, namelijk het functionalisme. Hierbij hoefde het meubilair niet langer mooi te zijn, maar moest het zijn doel dienen. Een stoel moest dus lekker zitten, een kast moest handig in gebruik zijn, etc. Deze stappen hebben allemaal bijgedragen aan het grote assortiment meubels dat vandaag de dag in de winkels ligt.  

Het ontwerpbureau heeft namelijk al deze trends doorgehad en verwerkt tot de nieuwe stijl. Niet langer hoeft elke meubel van hout te zijn, het kan bijvoorbeeld ook van sterke kunststof zijn. Dit zorgde voor veel nieuwe mogelijkheden voor designers die buiten de gebaande wegen wilden werken.

 

 

https://bpo.nl/