Riscript
Image default
Computers / Systems

Praktische klustips voordat je gaat klussen

Praktische klustips zijn natuurlijk altijd welkom. Of je nou je keuken of badkamer gaat verbouwen, een serre plaatsen of misschien wil je alleen een extra stopcontact toevoegen in je woning, deze tips kun je altijd gebruiken. Met de tips die hieronder besproken worden kun je je veiligheid waarborgen en kun je voorkomen dat je vooraf en tijdens het klussen met problemen zal kampen.

Waar moet je nou precies rekening mee houden voordat je gaat klussen?

Het eerste wat je kan doen is een draaiboek maken van de klusjes die je wil gaan uitvoeren. Hierbij zal je stap voor stap elk project kunnen beschrijven en checklists maken. In deze checklists neem je alle benodigdheden op voor de verschillende klusjes, zoals welke schroeven je nodig hebt, torx schroeven of snelbouwschroeven. Wat ook belangrijk is, is dat je de kleurnummers van bijvoorbeeld gebruikte verf bijhoud. Zo vergeet je niet welke kleur je precies hebt gebruikt wanneer je bijvoorbeeld te weinig verf hebt gekocht en de juiste kleur bij moet kopen.

Ga ook even na of je misschien een bouwvergunning nodig hebt. Dit kun je doen bij de Dienst Bouw- en Woontoezicht van je eigen gemeente.

Bij sommige afwerkproducten is het nodig om ze enkele dagen te laten acclimatiseren voordat je ze kunt gebruiken. Een voorbeeld van zo een product is hout.

Zorg ervoor dat je foto’s maakt van de werkzaamheden, vooral van leidingwerk en installaties die later aan het zicht onttrokken zullen worden.

Denk aan noodvoorzieningen wanneer je werkzaamheden uit gaat voeren waarbij gas, elektra en water afgesloten moeten worden.

Zorg ervoor dat je de technische installatievoorschriften van bijvoorbeeld je cv-ketel bekijkt. Ga hierbij ook na of de cv-ketel nog steeds zal voldoen aan alle eisen in de nieuwe situatie.

Er moet vooraf bedacht worden hoeveel stopcontacten en hoeveel schakelaar je op welke plek wil hebben. En bezuinig ook zeker niet op materiaal. Dit kan namelijk erg veel tijd en ergernissen besparen en is ook een stuk veiliger.

https://www.bnvtools.nl/