Riscript
Image default
Financieel

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

Seniorenhypotheek – de hypotheek voor ouderen

In deze tijd blijven steeds meer ouderen op zichzelf wonen, hierdoor wijzigen vaak de woonwensen. Doordat de woonwensen wijzigen is het vaak het geval dat uw huidige woning niet meer voldoet aan deze wensen. Veel mensen willen om deze reden vaak verbouwen of verhuizen. Om dit waar te maken is bijna altijd een hypotheek nodig. Maar welke mogelijkheden zijn er en welke zijn er geschikt voor u? In dit artikel leggen wij de verschillende mogelijkheden met u door.

De maximale hypotheekleeftijd

Veel senioren denken dat het niet mogelijk is om een hypotheek aan te vragen op een late leeftijd, maar dit is in veel gevallen een misvatting. Om een hypotheek aan te vragen is er geen maximale leeftijd aan verbonden, dit komt omdat een bank een zekerheid heeft, namelijk het onderpand. De bank heeft het recht op het pand te verkopen wanneer de klant komt te overlijden of wanneer er een schuld is.

Vroeger was het verplicht om bij een hypotheekaanvraag een overlijdensrisico verzekering af te sluiten. Deze verzekering kan afgesloten worden tot de klant een lijftijd heeft bereikt van 74. Doordat deze verplichting er niet meer is, kan er ook na het behalen van de 74e levensjaar een hypotheek worden aangevraagd.

Hypotheekaanvragen met een pensioeninkomen

Wanneer u een hypotheek wilt afsluiten op een latere leeftijd, hanteren banken aanvullende regels. Zo houden banken 10 jaar voor het behalen van de pensioenleeftijd al rekening met het pensioenleeftijd. Ook zullen banken eisen stellen, bijvoorbeeld het versneld aflossen van (een deel) de hypotheek.

Seniorenhypotheek

De geldverstrekkers zien in dat de standaard toetsregels eigenlijk niet goed aansluiten bij veel senioren. Veel senioren hebben een stabiel inkomen en het wegvallen van dit inkomen komt ook niet aan de orde. Hierdoor lopen de geldverstrekkers weinig risico.

De senioren blijven deze tijd steeds langer thuis wonen en er is veel behoefte aan levensbestendige woningen. Doordat deze woning erg gewild zijn, zijn ze vaak onbereikbaar voor veel senioren. Hierdoor kiezen steeds meer senioren ervoor om hun eigen woning te verbouwen tot een levensbestendige woning. Om dit te financieren is er vaak wel een hypotheek nodig.

De ruimere leennorm voor 55-plussers met NHG

LET OP! U komt alleen in aanmerking voor NHG wanneer uw (toekomstige) woning maximaal €325.000 waard is.

Wanneer u na de verhuizing een gelijkblijvende of zelfs een lagere woonlast heeft, dan mag een bank bij een hypotheek met NHG de werkelijke woonlast gebruiken als uitgangspunt. Hierdoor ontstaat er in de meeste gevallen een grotere leenruimte.

In een aantal situaties mag de werkelijke maandlast hoger uitvallen dan de oude werkelijke maandlast. Om te bepalen of dit het geval bij u is, moet de geldverstrekker dit vooraf bespreken met het Waarborgfonds Eigen Woningen (NHG). Dit kan een oplossing zijn wanneer u gedwongen moet verhuizen wegens gezondheidsredenen of wanneer u meer wil aflossen op de hypotheek.

De levensrente hypotheek van ASR

Heeft u een ruime overwaarde op uw huidige woning en wilt u deze gebruiken? Dan is dit wellicht een optie voor u! Na het bereiken van de AOW-leeftijd kunt u deze levensrente hypotheek van ASR afsluiten wanneer u een de hypotheek oversluit of een andere woning koopt.

Deze hypotheek is volledig aflossingsvrij en de rente is levenslang vast. Hieronder staan de belangrijkste kenmerken van deze hypotheek:

– De rente staat levenslang vast;

– U en uw partner moeten de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– U kunt tot maximaal 50% van de woningwaarde lenen;

– De hypotheekschuld blijft gelijk;

– Er wordt getoetst op werkelijke maandlast;

– De huidige hypotheek wordt omgezet.

 

Verzilver hypotheek van Florius

 

Bent u 60 jaar of ouder met een laag (pensioen) inkomen en heeft u een overwaarde op uw woning? Dan kan deze hypotheek wel wat voor u zijn. Hieronder staan een aantal kenmerken van deze hypotheek:

 

– U moet 60 jaar of ouder zijn;

– U heeft een ruime overwaarde op uw huidige woning;

– U wilt meer dan €30.000 en minder als €250.000 van de overwaarde opnemen;

– Deze hypotheek kan met een laag (pensioen) inkomen.

 

Bij deze hypotheek kunt u er zelf voor kiezen of u het geld in één keer wil ontvangen of maandelijks.

 

Overwaarde hypotheek van ABN-AMRO

 

Bij deze hypotheek is het net als bij de verzilver hypotheek van Florius mogelijk om het geld in één keer of maandelijks te ontvangen. De rente die u moet betalen over deze hypotheek tellen ze bij de hypotheekschuld op, de maandlast gaat niet omhoog. Er zijn wel een aantal aandachtspunten voor deze hypotheek van ABN-AMRO, deze zijn als volgt:

– Er wordt een inkomenstoets afgenomen bij het afsluiten;

– De hypotheekschuld stijgt, hierdoor kan het zijn dat u in een hogere tariefklasse komt;

– Deze hypotheek wordt enkel en alleen afgesloten met hypotheekadvies;

– U en uw partner moeten de AOW-leeftijd hebben bereikt;

– Wanneer u een hypotheek heeft die niet bij ABN-AMRO loopt, moet deze eerst worden overgesloten.

 

Contact

 

Er zijn een heleboel mogelijkheden voor zowel jong en oud! Vaak zijn er meer mogelijkheden dan wordt gedacht. Bent u benieuwd wat uw mogelijkheden zijn? Neem gerust contact met ons op of plan een vrijblijvend gesprek in met een van onze adviseurs.

https://www.harmsbakx.nl/artikelen/hypotheek/seniorenhypotheek-de-hypotheek-voor-ouderen