Riscript
Image default
Computers / Systems

Verschillende speeltypen

Ieder mens is anders en ook ieder kind is anders. Dit merk je al vanaf een vroege leeftijd. Sommige baby’s zijn heel druk terwijl andere baby’s juist rustig zijn. Ook vragen sommige kleine kindjes veel meer aandacht van hun moeder, hun vader of andere mensen dan andere kleine kindjes. Door dat ieder kind anders is, hebben kinderen ook andere manieren van spelen. Er zijn vele onderzoeken gedaan door onderzoekers naar de manieren van kinderen om te spelen. Het zijn vele jaren voor gebruikt om dit soort van onderzoek uit te voeren. Zo spelen sommige kinderen bijvoorbeeld het liefst met passief speelgoed zoals met blokken of met poppen. Andere kinderen spelen het liefst de hele dag buiten. Ze gaan dan voetballen met vrienden uit de buurt of spelen verstoppertje met buurjongens en buurmeisjes. Als je goed de onderzoeken door leest, merk je dat er vier duidelijke speel typen aan te duiden zijn. Namelijk de rauwer, de bouwer, de schouwer en de douwer. Wij zullen ieder speel type even kort toelichten.

 

De rauwer

Dit kind is echt een doener. Actie trekt hun aandacht en verder letten ze voornamelijk op de grote lijnen en dus niet de details. Deze kinderen hebben heel veel energie en zijn enthousiast. Houten schommels zijn geweldig speelgoed voor deze kinderen. Ook ander buitenspeelgoed  zoals een step of fiets zijn goed speelgoed voor de rauwer. Ze zijn ook graag te vinden in het klimrek.

 

De douwer

De creatieveling van het stel. Dit kind is goed in het uitvinden van nieuwe mogelijkheden en houdt van lekker puzzelen. Hun belangrijkste doel is om te begrijpen en te gaan onderzoeken.

 

De schouwer

De dromers van de groep. Deze kinderen houden van fantaseren en zijn ook heel creatief.

 

De bouwer

De leider van alle groepen. De bouwer is zelfstandig en onderneemt van alles en nog. Ze zijn gericht op resultaat.

https://www.buitenspeelgoed.nl/