Riscript
Image default
Vervoer en transport

Welke onderdelen mogen niet ontbreken op de aanhangwagen?

 

We bespreken in dit artikel een aantal aanhangwagen onderdelen die eigenlijk niet mogen ontbreken, maar doorgaans toch geen deel uitmaken van de standaarduitrusting van een aanhangwagen. 

Disselkist

Een disselkist is een prima oplossing om extra opbergruimte op je aanhangwagen te creëren. Ze zijn er in allerlei groottes. Doorgaans zijn ze waterdicht en kan je ze met een hangslot afsluiten. Wat je erin bewaart, heeft veel met het soort aanhangwagen te maken. Als je aanhangwagen dicht is, dan kan je bijvoorbeeld gereedschap in de disselkist bewaren. Bij een open aanhangwagen zijn er meer verschillende spullen die je in de kist wilt bewaren, die anders nat of gestolen kunnen worden. Je kunt daarbij denken aan spanbanden, een afdekzeil en/of een net dat je over de lading kan aanbrengen. Dat zijn onderdelen die bij een open aanhangwagen niet zouden moeten ontbreken. Een disselkist is ook een prima plek om je wielklem of disselslot te bewaren. Over die twee aanhangwagen onderdelen later meer.

Reservewielhouder

Ook in de banden van een aanhangwagen kan een spijker terechtkomen. Je kunt een reservewiel in de laadbak plaatsen, maar dan neemt dat ruimte in beslag. Die ruimte ben je niet kwijt door een reservewielhouder aan te brengen. Dan is dat wiel ook altijd goed toegankelijk en kan je het wiel met de lekke band daar gemakkelijk op kwijt.

Steunpoten

Als een aanhangwagen niet is aangekoppeld, dan steunt die vaak op een neuswiel die aan de dissel vastzit. Met een steunpoot voor een aanhangwagen, die aan de achterkant is bevestigd, voorkom je dat de aanhangwagen naar achteren kan kiepen. Als de aanhangwagen geen neuswiel heeft, dan kan ook aan de voorkant een steunpoot voor een aanhangwagen worden aangebracht. Een neuswiel is natuurlijk een nuttig onderdeel van een aanhanger.

Steunpoot

Oprijplaten

Als je bij het laden van je aanhangwagen er vaak in- en uitloopt, dan kunnen bij een hoge laadvloer oprijplaten prettig zijn. De eigenlijk functie van die platen is, dat ze worden gebruikt om een voertuig of een dier de aanhangwagen in en uit te krijgen. Het is niet zo handig als de platen bij de aanhanger uitsteken. Verder dien je hun lengte op een verstandige manier te kiezen.

Wielklem

Je ziet een wielklem niet graag om een wiel van je auto. Er zijn een aantal grote plaatsen, waar ze tegen wanbetalers worden gebruikt. Zoals je je auto niet kunt gebruiken met wielklemmen om, kan je aanhangwagen ook niet worden weggereden. Zij daarom een goed middel tegen de diefstal van je aanhanger.

Disselslot

Een andere manier om je aanhangwagen tegen diefstal te beschermen is met een disselslot. Als zo’n slot op de dissel wordt aangebracht, dan kan die aanhanger niet aan een auto worden gekoppeld. De aanhangwagen kan dan natuurlijk nog wel worden meegenomen. Met een wielklem voorkom je dat, maar een disselslot is gemakkelijker te plaatsen en te verwijderen.