Riscript
Image default
Aanbiedingen

Wie mag de notaris kiezen bij het kopen en verkopen van een huis?

Als je een nieuwe woning gaat kopen, komt er natuurlijk veel bij kijken. Financieel moet er alles geregeld worden en dat moet dan weer vastgelegd worden. Om dit zo goed mogelijk te laten verlopen, heb je een notaris nodig. Een notaris helpt je bij het controleren van de contracten en houdt contact tussen de kopende en verkopende partij. Maar hoe werkt dit nou precies? Ben je benieuwd? Lees verder en kom erachter!

Koper kiest de notaris

Bij de koop van een huis kiest de koper meestal de notaris. Dit komt omdat de koper de ‘kosten koper’ betaald. Dit zijn de kosten die worden gemaakt bij het kopen van een huis. Het is dan ook logisch dat de koper bepaalt welke notaris hij betaalt en niet de verkopende partij. De verkopende partij kan zelf bepalen of zij de verkoop al willen handelen met de notaris van de kopende partij. 

Twee notarissen 

Bij de verkoop van een huis is het ook mogelijk om samen te werken met twee notarissen. Als de verkopende partij liever samenwerkt met een andere notaris kan dat ook. De koper en verkoper hebben namelijk allebei het recht om een eigen notaris aan te duiden. Het is belangrijk om te weten dat de koper in deze situatie geen extra kosten krijgt van de andere notaris. Beide notarissen verdelen dan namelijk het loon.

Laat u adviseren!

De kopende partij mag dus de notaris uitkiezen, omdat ze deze zelf betalen. De verkopende partij mag hier mee in stemmen of een eigen notaris kiezen. Ben je op zoek naar een notaris voor de koop of verkoop van je huis? Dan kun je een kijkje nemen op de website van Suwijn notarissen. Zij kunnen jou helpen bij de koop en verkoop van je huis!

https://suwijn.nl/