Riscript
Image default
Bedrijven

Hoe werkt een luchtkoeler?

Er is de laatste tijd meer vraag naar luchtkoelers boven traditionele ventilatoren. Dit komt omdat luchtkoelers, naast een tal van andere voordelen, meer verkoeling belooft dan gewone luchtverversers. Dit krijgen ze voor elkaar door middel van een techniek genaamd adiabatisch koelen. Deze techniek is gebaseerd op de verdamping van water, waarbij er energie wordt onttrokken aan de lucht. Hierdoor wordt de lucht een stuk koeler dan dat het geval is bij een normale ventilator. Binnen de methode van adiabatisch koelen bestaan er twee verschillende vormen: directe en indirecte koeling. Hieronder zal je verduidelijking vinden over wat ze allebei precies zijn.

Directe adiabatische koeling

Bij directe koeling wordt er meestal buitenlucht gebruikt. Deze lucht wordt door een pad gezogen dat bestaat uit een materiaal dat veel water kan bevatten, zoals papier, hout of cellulose. Om dit pad vochtig te houden, wordt er continu water door middel van een pomp door de koeler gepompt. Om dit water te laten verdampen wordt er warmte uit de inkomende lucht gehaald, waardoor deze lucht er weer koeler uit komt. Deze verkoelde lucht wordt direct de ruimte ingeblazen en daarom spreken we van directe koeling.

Indirecte adiabatische koeling

In het geval van indirecte koeling wordt de lucht niet direct de ruimte ingeblazen. De gekoelde lucht wordt eerst langs een warmtewisselaar geleid, waar het zijn kou afstaat. Hierna wordt het weer naar buiten afgevoerd. Nu kan binnenkomende buitenlucht meteen worden afgekoeld door de warmtewisselaar, waardoor er dus geen luchtvochtigheid in de ruimte verdwijnt, wat bij directe adiabatische koeling wel het geval is.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/