Riscript
Image default
Bedrijven

Wat is Hardware as a Service, en wat is de meerwaarde voor mijn bedrijf?

‘As a Service’-modellen lijken binnen verschillende industrieën en sectoren in toenemende mate de standaard te worden. Verschillende abonnementsmodellen zorgen ervoor dat bepaalde zaken niet aangeschaft hoeven te worden, maar kunnen worden gebruikt door periodiek een vastgesteld bedrag te betalen. In dit artikel introduceren we je aan het concept Hardware as a Service. Wat het is en wat de meerwaarde voor je bedrijf kan zijn, dat lees je hieronder.

Wat is Hardware as a Service?

Hardware as a Service (afgekort HaaS) is een dienst (service) waarbij je tegen periodieke betalingen IT-apparatuur kunt gebruiken voor een afgesproken periode. Simpel gezegd kan je HaaS zien als het huren, bruiklenen of leasen van apparaten. Je betaalt niet voor het bezitten van apparaten, maar voor het gebruiken ervan.

Een leverancier biedt apparatuur ter beschikking en installeert dit in de meeste gevallen op locatie. Een wezenskenmerk van HaaS, is dat de apparatuur juridisch eigendom blijft van de leverancier. Deze leverancier draagt op eigen kosten zorg voor het feit dat de apparatuur gedurende de gebruiksduur goed blijft werken. Ook draagt de leverancier het restwaarderisico. Is het contract verlopen? Dan neemt de leverancier de devices weer terug.

Verschillende soorten apparaten komen in aanmerking voor HaaS. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vaste computers en laptops
  • Smartphones en tablets
  • Kopieerapparaten en scanners
  • Audiovisuele apparaten
  • Kassasystemen

Hardware as a service

De meerwaarde van Hardware as a Service

HaaS kan voor verschillende soorten bedrijven en organisaties een aantal voordelen met zich meebrengen:

1. Geen hoge investeringskosten

Wanneer je kiest voor Hardware as a Service in plaats van voor het aanschaffen van hardware, bespaar je in eerste instantie op de investeringskosten. Je behoudt voldoende liquide middelen, waardoor je de onderneming probleemloos draaiende houdt, terwijl je wel gebruikmaakt van de gewenste (nieuwe) devices.

2. Voorspelbaarheid in kosten

Apparaten kosten geld in de aanschaf, maar ook het gebruik ervan brengt kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud of reparaties. Deze kosten zijn vaak lastig te voorzien en vergen in sommige gevallen het aanhouden van reserves. Gedegen budgetteren kan hierdoor lastig zijn. Dit probleem bestaat niet wanneer je gebruikmaakt van Hardware as a Service, nu de leverancier tegen het vastgestelde maandbedrag fatsoenlijk werkende hardware garandeert.

3. Maximale schaalbaarheid

Wanneer jouw bedrijf niet altijd dezelfde hoeveelheid aan apparatuur nodig heeft, kan je profiteren van de schaalbaarheid die HaaS biedt. Wanneer er bijvoorbeeld werknemers bijkomen of weggaan, kan het aantal gewenste apparaten worden aangepast. Hierdoor gaat er niet onnodig veel kapitaal vastzitten in apparaten die niet worden gebruikt en gelijktijdig wel afschrijven.

4. Tijdbesparing

Veel bedrijven en IT-afdelingen onderschatten hoeveel tijd er gaat zitten in het inrichten en onderhouden van werkplekken en de daarvoor benodigde apparaten. Wanneer je gebruikmaakt van Hardware as a Service, is de leverancier verantwoordelijk voor de installatie en het onderhoud. Dit bespaart jou en jouw IT-team een hoop tijd. Deze tijd kan worden benut voor zaken die er toe doen.