Riscript
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een pcp buks?

Bij het kopen van een luchtbuks kom je erachter dat er veel keuzes zijn. De vele keuzes komen door het feit dat luchtbuksen erg populair zijn. Nu zijn er veel verschillende merken te krijgen, maar eerst is het goed om te kijken waar je de luchtbuks voor gaat gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld veerbuksen en PCP buksen. Veerbuksen gebruik je vooral voor kleine afstanden en PCP buksen of ook wel Perslucht buksen voor langere afstanden. Dus kijk goed bij het uitkiezen van een luchtbuks wat voor jou van toepassing is. Verder is te lezen wat een veerbuks is en wat een PCP buks is om jou een idee te geven waar je voor kan kiezen.  

Veerbuks

Bij deze buks wordt gebruik gemaakt van een spring of gasveer. Deze buks kost wel fysiek veel meer moeite doordat je de loop moet knikken en doorbuigen tot dat je een duidelijke klik hoort. Veerbuksen zijn perfect voor korte afstanden. Lange afstanden werkt deze buks minder, omdat deze buks veel terugslag heeft en je dus minder precies kan schieten. Een veerbuks zie je veel voorkomen bij beginnende schieters. Dit omdat deze goedkoper zijn dan andere buksen. Als je de terugslag beter wilt controleren is het wel de tip om een iets duurdere en kwalitatief betere veerbuks aan te schaffen, want anders kan dit de ervaring ook minder maken.

PCP buks (Perslucht buks)

Deze buks werkt op perslucht. Deze lucht wordt in een persluchttank samengeperst. De tank wordt gevuld doormiddel van een persluchtfles of een handpomp. Deze luchtbuks is door de hoge druk erg krachtig. En door deze kracht is het een perfect lange afstand buks. Een PCP buks heeft in vergelijking met andere luchtbuksen ook minder terugslag. Dit komt doordat de lucht snel door de loop wordt geperst en geen andere onderdelen nodig zijn. Daarbij komt kijken dat je met deze buks vaker achter elkaar kan schieten dan met een veerbuks.

Luchtbuks aanschaffen

Bij het aanschaffen van je luchtbuks moet je ten eerste 18 jaar of ouder zijn. Daarnaast moet je goed kijken waar je de buks voor gaat gebruiken. Korte afstanden is een veerbuks interessant en lange afstand is een PCP buks beter. PCP buks zijn over het algemeen wel duurder dan de veerbuksen, dus als je het wil gaan kopen is het misschien handig om deze eerst te testen. Als je dan een luchtbuks hebt aangeschaft is het ook handig om een koffer of tas voor het geweer aan te schaffen. Dit omdat je met vervoer dit moet hebben. Ook is dit handig als je kinderen hebt of een broertje of zusje die het wapen niet mogen gebruiken. Naast de koffer en tas zijn er ook andere onderdelen en accessoires te krijgen om de luchtbuks ervaring nog mooier te maken.