Riscript
Image default
Computers / Systems

Een snellere Mac? Vervang de HDD door een SSD

Een nieuwe Mac loopt soepel en geruisloos. De gebruiksvriendelijke interface zorgt voor een prettige werkomgeving en eigenlijk nooit heb je last van problemen. Maar dan… de eerste gebreken beginnen zich te vertonen. Je Mac werkt langzamer en niet alle apps en programma’s werken meer zoals ze moeten. Daar moet wat aan gedaan worden.

Zelf ruimte vrij maken

Een Mac die kuren vertoont, kun je natuurlijk eerst opschonen door onnodige bestanden te verwijderen. Dit doe je door in de navigatiebalk te kiezen voor het ?-logo en de optie Over deze Mac te selecteren. Wanneer je vervolgens het tabblad Opslag opent en de optie Beheer selecteert, wordt er een nieuw venster geopend waarin een overzicht wordt getoond met verschillende categorieën. Door op ‘Documenten’ te klikken verschijnt een overzicht van al je documenten. Deze zijn onderverdeeld in Grote bestanden, Downloads en Bestandskiezer, waardoor het mogelijk is meteen de grote bestanden te selecteren.

Je verwijdert een bestand door met de muis een bestand aan te wijzen en te kiezen voor het kruisje erachter. Het bestand wordt vervolgens van je iMac verwijderd. Kies je voor het vergrootglas, dan wordt het bestand geopend met Finder. Ben je benieuwd hoe groot het bestand werkelijk is? Gebruik dan de bestandskiezer om het te openen. In dat geval wordt de thuismap getoond met daarbij de in beslag genomen opslagruimte. Je kunt dan alsnog bepalen of je het bestand wilt verwijderen.

Geheugen upgraden

Wil je niet aan de slag met bestanden of programma’s verwijderen, dan kun je er ook voor kiezen je huidige harde schijf (HDD) te laten vervangen door een nieuwe SSD schijf. Deze Solid State Drive (SSD) bevat geen bewegende onderdelen en is daardoor beter bestand tegen schokken. Daarnaast maakt een nieuwe SSD schijf het mogelijk tegelijkertijd op meerdere plaatsen informatie op te zoeken. Ook wordt het besturingssysteem van je Mac sneller en kan hij nog vele jaren mee.

Ander bijkomende voordelen van een SSD schijf is dat het geluid en het energieverbruik van je Mac aanzienlijk afnemen.

Zelf aan de slag?

Het upgraden van je Mac met nieuw SSD geheugen is geen taak die je zelf kunt uitvoeren. Er moeten een aantal stappen doorlopen worden, die voor de gemiddelde Mac gebruiker niet vanzelfsprekend zijn. Ervaren Mac specialisten weten exact wat ze moeten doen en zijn in het bezit van het juiste gereedschap om het plaatsen goed uit te voeren.

Laat je vooraf voorlichten welke capaciteit SSD schijf voor jou noodzakelijk is. Daarnaast moet een beslissing genomen worden over hoe de oude bestanden worden overgezet. Gebeurt dit een-op-een of wordt de Mac opnieuw geïnstalleerd? Een echte specialist kan je ook hierover adviseren. Ga hiervoor eens langs bij mac service Rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/mac-reparatie-rotterdam/