Riscript
Image default
Computers / Systems

Help! Mijn computer loopt vast! Wat moet ik nu?

Loopt je computer vast? Reageert hij helemaal niet meer? Dan is dat natuurlijk meer dan vervelend. In dit artikel vertellen we je hoe je te werk moet gaan om hem weer tot leven te krijgen. Lees dus snel verder.

Geef je computer tot een kwartiertje de tijd zich te herstellen

Raak niet meteen in paniek, maar geef je computer tot 15 minuten de tijd om alles te verwerken. In sommige gevallen lijkt het alsof je computer is vastgelopen of is bevroren, maar is hij eigenlijk alleen maar een beetje traag of nog bezig met het verwerken van een complexe taak.

Is je computer echt vastgelopen?

Heb je een kwartiertje gewacht en doet hij nog steeds niets? Kijk dan of je computer reageert als je op toetsen als Caps Lock drukt en controleer het Caps Lock-led-lichtje. Gaat het lichtje aan en ook weer uit als je de Caps Lock-toets weer indrukt? Dan kun je door naar de volgende stap.

Gebeurt er niets? Dan is je computer echt vastgelopen en moet hij opnieuw opgestart worden.

Beëindig een taak (een programma) handmatig

Test een van de toetsen op je toetsenbord: Caps Lock. Kan Caps Lock nog wel aan en uit gezet worden? Dan betekent dit dat Windows nog werkt, maar dat er waarschijnlijk een programma niet reageert. Druk de toetsen Ctrl + Alt + Del tegelijk in om Windows Taakbeheer te openen en de taak (het programma) dat niet reageert, zodat de computer zich kan herstellen.

Reboot je computer

Heeft geen van bovenstaande stappen geholpen? Reboot je computer dan. Het rebooten van een computer rebooten is niets meer dan het opnieuw opstarten van je computer. Het opnieuw opstarten van een computer wordt ook wel een computer reset genoemd. Bij een computer reset zal het besturingssysteem opnieuw worden geladen.

Om een vastgelopen computer opnieuw op te starten moet je de powerknop ingedrukt houden totdat je computer zichzelf uitschakelt. Is je computer uitgeschakeld? Wacht dan een paar seconden en zet je computer weer aan, zodat hij weer ‘normaal’ kan opstarten.

Verklein de kans op nieuwe computerproblemen

Er zijn verschillende redenen waarom een computer vastloopt. Om het risico op het nog eens vastlopen van je computer te verkleinen kun je het best regelmatig Windows-updates uit laten voeren. Windows-updates worden meestal automatisch geïnstalleerd, maar af en toe controleren of dit wel echt gebeurt, is geen gek idee.

Lukt het nog steeds niet om je computer aan de praat te krijgen of blijft hij vastlopen? Om jezelf een hoop ergernis te besparen kun je dan natuurlijk ook contact opnemen met een deskundig computer reparatie bedrijf in Amsterdam. Hij of zij weet precies wat er gedaan moet worden en zorgt ervoor dat jij in no time weer lekker en probleemloos aan de slag kunt.

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-amsterdam/