Riscript
Image default
Computers / Systems

Laptop op schoot? Pas op voor oververhitting

Wie werkt op een laptop kent de gemakken ervan. Overal waar je wilt, kun je aan de slag. Laptop op schoot, openklappen en beginnen maar. Doe je dit vaker, denk er dan wel even aan dat onderzoek heeft uitgewezen dat mensen die regelmatig met hun laptop op schoot werken kans lopen op huidbeschadigingen. Door de hitte die van de laptop afkomt, krijgt de huid opmerkelijke verkleuringen. De gekleurde vlekken kunnen donkerder worden naarmate de huid vaker verwarmd wordt en kunnen zelfs leiden tot huidkanker.

Natuurlijk wil je er alles aan doen om schade te voorkomen. Een allereerste tip is natuurlijk om niet te vaak met een laptop op schoot te zitten. Plaats hem ook eens op een bureau of tafel. Bij voorkeur plaats je een laptop op een platte ondergrond waar de ventilatoren hun warmte kwijt kunnen. Er zijn bovendien speciale laptopstandaarden die iets hoger zijn of uitgerust zijn met een eigen koeling. Als tweede dien je oververhitting te voorkomen. Er zijn een aantal zaken waar je dan op kunt letten.

Oorzaken van oververhitting

Een laptop kan heet worden door verschillende oorzaken. Controleer bij het opstarten allereerst of de ventilatoren nog werken. Vaak hoor je ze al als je de laptop aanzet. Werken ze niet, dan is het aan te raden stof en vuil uit de laptop te verwijderen. Het kan zijn dat stof of vuil zich op de ventilatoren heeft gehecht en een goede werking belemmert. Het verwijderen van stof kan met een busje perslucht. De perslucht kun je van een korte afstand in de openingen van de ventilatoren spuiten. Doe dit wel vanuit een hoek, zodat je niet rechtstreeks op de ventilator spuit en deze beschadigd. Heb je alle stof verwijderd? Sluit dan je laptop weer aan en start hem opnieuw op. Controleer vervolgens of de temperaturen nog steeds zo hoog oplopen.

Een andere oorzaak van oververhitting kan zijn dat de koelpasta van de laptop is uitgehard. Deze zorgt normaal gesproken voor het wegleiden van hitte. De kans op uitharden van koelpasta is groter bij laptops die intensief worden gebruikt of bij laptops die ouder zijn dan 5 jaar. De reden hiervan is dat na vele malen opwarmen de vloeistof in de koelpasta verdampt en zijn verkoelende functie heeft verloren.

Als laatste kan het zijn dat er teveel programma’s tegelijk draaien op je laptop. Als je meer vraagt dan je laptop aankan, kan het zijn dat hij oververhit raakt. Het is raadzaam om programma’s te sluiten of te controleren welke programma’s er al bij het opstarten meedraaien. Programma’s die op de achtergrond draaien, nemen onbewust veel vrije schijfruimte in beslag en vragen soms veel capaciteit van je laptop. Met behulp van Microsofts Systeemconfiguratie tool kun je zien welke programma’s opgestart worden bij het opstarten van je computer. Je opent de tool door het vergrootglas te selecteren in de taakbalk en ‘Systeemconfiguratie’ in te toetsen. Selecteer de app, vervolgens zal het Systeemconfiguratie paneel geopend worden.

Onder de tab Opstarten of Services (afhankelijk van je Windows versie) kun je zien welke programma’s er meedraaien op de achtergrond. Diensten en programma’s die Microsoft Corporation als fabrikant hebben laten we staan. Programma’s van andere leveranciers kun je veilig uitzetten, mits je zeker weet wat een programma doet!

Inspectie door een specialist

Kom je zelf niet achter de oorzaak van jouw oververhitte laptop? Schakel dan de hulp in van een specialist. Deze heeft de juiste gereedschappen en kennis om jouw laptop in zijn geheel te bekijken en reinigen. Eventueel kunnen onderdelen die vervangen moeten worden direct worden geplaatst. Ga hiervoor naar mac reparatie rotterdam.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/mac-reparatie-rotterdam/