Riscript
Image default
Computers / Systems

Mijn printer werkt niet meer na een update, wat nu?

Bijna alles gaat tegenwoordig digitaal en bijna iedereen werkt in een vrijwel paperless office. Toch zijn er nog documenten die je nog echt moet uitprinten. Update je je computer naar de nieuwste versie van Windows, dan wil het alleen nog weleens gebeuren dat je oude, vertrouwde printer je in de steek laat. Dit kan te maken hebben met de driver. Via de website van de fabrikant van je oude, vertrouwde printer kun je op zoek gaan naar drivers voor de nieuwe Windows-versie. Als dat niets oplevert, wat zijn dan de opties? Dat vertellen we je hieronder.

Installatie door Windows zelf

Voordat we de opties gaan bespreken, is het van belang dat je eerst nagaat of Windows de driver niet gewoon zelf kan installeren. Hiervoor open je ‘Apparaatbeheer’ en klik je met de rechtermuisknop op de gedetecteerde printer (die dus geen driver heeft). Kies nu voor “Stuurprogramma’s bijwerken” en laat Windows naar de driver zoeken. Werkt dit niet? Lees dan verder en probeer een van onderstaande opties uit.

Optie 1: installeer een compatible driver van een andere printer

Om een compatible driver van een andere printer te installeren dien je de volgende stappen te volgen:

 • Open ‘Apparaatbeheer’, klik met de rechtermuisknop op de printer die geen drivers heeft en kies “stuurprogramma bijwerken”;
 • Klik op “Op mijn computer naar stuurprogramma’s zoeken”;
 • Klik op “Ik wil kiezen uit een lijst met apparaatstuurprogramma’s op mijn computer”;
 • Vink “Compatibele hardware vinden” uit;
 • Selecteer aan de linkerkant van het scherm het merk van de printer;
 • Selecteer aan de rechterkant van het scherm een printer die de jouwe het best benadert. Zorg er daarnaast voor dat het nummer kleiner of gelijk is aan het nummer van jouw printer.

Werkt dit niet en doet je printer het nog steeds niet? Verwijder dan de driver weer uit Apparaatbeheer en doorloop dezelfde stappen met een ander model.

Optie 2: installeer de printer handmatig

Pas de optie van het handmatig installeren van de printer alleen toe als laatste optie, als de hierboven beschreven optie bij jou niet werkt. Volg hiervoor de volgende stappen:

 • Open het Windows configuratiescherm en klik op “Apparaten en printers”;
 • Klik bovenaan op “Een printer toevoegen”;
 • Klik onderaan op “De printer die ik wil staat niet in de lijst” en klik op “Volgende”;
 • Kies onderaan op “Een lokale printer of een netwerkprinter toevoegen met handmatige instellingen” en klik op “Volgende”;
 • Kies bovenaan voor “USB001 (virtuele printerpoort voor USB)” en klik op “Volgende”;
 • Selecteer aan de linkerkant van het scherm het merk van de printer;
 • Selecteer aan de rechterkant van het scherm een printer die de jouwe het best benadert. Zorg er daarnaast voor dat het nummer kleiner of gelijk is aan het nummer van jouw printer.

Dat de printer als onbekend apparaat in ‘Apparaatbeheer’ blijft staan is bij deze tweede optie niets om je zorgen om te maken. Kijk nu of je kunt printen. Is dat het geval? Dan mag je verder gewoon ‘vergeten’ dat in ‘Apparaatbeheer’ staat aangegeven dat deze geen driver heeft.

Hulp van een deskundige

Ben je niet zo technisch en vind je het daarom een beetje eng idee om zelf aan je computer en printer te ‘sleutelen’? In plaats van je handige oom of neefje in te schakelen en naar je computer te laten te kijken, weten wij iets beters. Ga met je computer onder je langs bij een bedrijf voor computerreparatie in Rotterdam of bij jou in de buurt. De deskundigen daar helpen je met alle plezier verder. Veel succes!

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/