Riscript
Image default
Computers / Systems

Nee toch? De videokaart van mijn iMac lijkt defect! Wat moet ik nu?

Strepen in beeld, vreemde kleurschakering en zelfs een complete ‘shutdown’ van je iMac. Problemen met de videokaart kunnen voor rare situaties zorgen. Situaties waar je helemaal niet op zit te wachten als je bezig bent met je iMac. Het enige dat jij wilt is een goed werkend device waar je volledig op kunt vertrouwen. Gelukkig zijn er voldoende specialisten in de buurt die jouw iMac weer perfect kunnen laten presteren.

Symptomen van een kapotte videokaart

Een iMac is een uiterst betrouwbaar apparaat. Toch kan ook hierbij de techniek ons soms in de steek laten. Wanneer je iMac strepen in beeld geeft die van boven tot onder lopen of strepen die verspringen, is het raadzaam je videokaart eens nader te laten bekijken. Een defect aan je videokaart kan namelijk leiden tot oververhitting, waardoor de iMac zich na verloop van tijd vanzelf uitschakelt. Oververhitting in combinatie met een kapotte videokaart kan ervoor zorgen dat de iMac op een gegeven moment helemaal niet meer opstart, doordat de videokaart een storing geeft. Twijfel dus niet te lang als een van de symptomen zich voordoet en als je vermoedt dat de videokaart defect is.

Oververhitting van de videokaart

Het heldere en kleurrijke (Retina) display en het strakke design zijn kenmerkend voor de iMac. De ingebouwde videokaart zorgt er daarnaast voor dat alles er weergaloos uitziet. Toch kent het strakke design een nadeel. Er is namelijk weinig plaats voor een goede koeling. Apple dacht de oplossing te hebben gevonden in koelunits speciaal voor de videokaart. Helaas werkt dit niet altijd even goed. De koelpasta die zorgt voor een goede overbrenging tussen koelunit en videokaart droogt na verloop van tijd uit. Hierdoor wordt de koeling niet meer goed overgebracht en kan je videokaart oververhit raken. Soms een kwestie van jaren, helaas gebeurt het in enkele gevallen ook al eerder.

Videokaart laten vervangen

Aangeraden wordt om bij problemen met de videokaart in je iMac, de hulp van een specialist in te schakelen. Reparatie van de iMac is namelijk een vakkundig werkje waar de juiste tools en kennis voor nodig zijn. Je wilt immers niet dat er nog meer stuk gaat of dat de behuizing beschadigd raakt.

Een defecte videokaart in je iMac hoeft trouwens niet altijd direct vervangen te worden. Soms kan hij gerepareerd worden door bijvoorbeeld de chip op de kaart te vervangen. Mocht reparatie niet mogelijk zijn, dan kan een specialist als iMac reparatie Amsterdam je altijd snel helpen aan een nieuwe iMac videokaart.

https://www.pcrefresh.com/contact/amsterdam/imac-reparatie-amsterdam/