Riscript
Image default
Computers / Systems

Van papier naar objecten

Printen op papier is een techniek dat al tijden wordt beheerst. Vroeger werd er direct tekst gedrukt op papier door bijvoorbeeld typemachines, vervolgens werd er geprint via de computer, zo werd het printen een stuk eenvoudiger en foutloos. Vervolgens kwam er de kleurenprinter, waardoor het mogelijk werd om afbeeldingen en foto’s te printen. Tegenwoordig is printen niet alleen meer op papier en wordt er niet alleen tekst uitgeprint. Door de komst van de 3d printer is het mogelijk om objecten te printen, niet met inkt maar met kunststof materialen. Waardoor er veel verschillende objecten gemaakt kunnen worden.

De materialen die gebruikt worden zijn over het algemeen kunststof, deze hebben verschillende kleuren, sterktes en structuren. Daarom wordt het mogelijk gemaakt om verschillende dingen te creëren in verschillende materialen. Zo kan er met p12-nylon mooie dingen gecreëerd worden. Nylon wordt vaak gebruikt in kleding en in andere stoffen, het is kunststof dat redelijk zacht is als het verwerkt is in kleding. Voor 3d printen met nylon is het belangrijk om te weten hoe dit materiaal gebruikt dient te worden. Zo heeft nylon een hoge temperatuur nodig om te smelten en dient de ruimte goed geventileerd te worden. Daarom is nylon voor beginners niet het ideale materiaal. Maar als de methode met dit materiaal onder de knie is kunnen de meest mooie dingen gemaakt worden, een ander leuk feitje over nylon is dat deze gemakkelijk oververfbaar is.

Het materiaal thermochrome pla, is het zelfde als normaal pla, alleen wordt thermochrome pla transparant tijdens het proces. Waardoor dit net iets extra’s biedt in vergelijking met normale PLA. Dit materiaal is uitermate geschikt voor beginners omdat het niet veel eisen heeft om hier iets mee te maken. Alleen dient de persoon wel op te letten dat het printbed niet te heet wordt. Thermochrome PLA is net als normale PLA biologisch afbreekbaar, waardoor dit beter is voor het milieu.

https://www.3dfilament.supplies/