Riscript
Image default
Computers / Systems

Wat te doen met kartonnen dozen na gebruik?

Kartonnen dozen in overvloed als u net verhuisd bent of online een lading goederen heeft besteld, soms is er een overvloed aan kartonnen dozen in huis. Wat kun je ermee doen? Gewoon weggooien? Nou, dit zou waarschijnlijk een verspilling zijn, want er kan zoveel meer met karton gedaan worden dan je zou denken.

Kartonnen dozen hergebruiken

Bij de Dozenhal kun je kartonnen dozen kopen die hergebruikt kunnen worden. Tweedehands dozen die nog heel goed een tweede leven kunnen hebben. Het is ook nog eens goedkoper dan steeds weer nieuwe dozen te kopen. Veel beter voor het milieu én je beurs dus. Recyclen ligt voor de hand. Het is een duurzame optie die door de meeste mensen wordt gebruikt; meer dan driekwart van het karton wordt nu gerecycled. Dit is een grote stap voorwaarts, aangezien het bijna een derde van al het huishoudelijk afval vertegenwoordigt. Uit sommige statistieken blijkt zelfs dat er per ton gerecycleerd karton ongeveer 17 bomen en meer dan 4000 Kw/uur elektriciteit worden bespaard.

Ideeën om je overtollige voorraad dozen opnieuw te gebruiken

Tegenwoordig is er meer dan één manier om oude kartonnen dozen opnieuw te gebruiken. Hieronder volgen een aantal tips wat je kunt doen met kartonnen dozen.

Tuinieren

Misschien niet zo voor de hand liggend als gewoon recyclen, kan karton ook op een aantal manieren in de tuin worden gebruikt. Composteren is er een. Het kan een grote barrière vormen tegen onkruid of een sterke bescherming voor planten tegen schade door bijvoorbeeld vertrappen. Voor onkruidbestrijding plaatst u gewoon een paar lagen karton in probleemgebieden en het onkruid zal er niet doorheen komen. U kunt zelfs oude kisten gevuld met aarde gebruiken om verhoogde bedden te creëren voor nieuwe beplanting. Karton kan ook helpen bij het ontkiemen van zaden: doe een paar zaden in een vochtig stuk karton en leg ze onder de grond en het karton helpt de planten te groeien.

Organisatie

Kartonnen dozen zijn voornamelijk ontworpen om op te bergen, dus waarom zou je dat niet thuis doen? Bijvoorbeeld speelgoed, of documenten die zich op de keukentafel verzamelen. Karton is ook goed voor langdurige opslag op zolders of kelders, bijvoorbeeld voor het inpakken van oude kleren. Of voor het opbergen van gereedschappen.