Riscript
Image default
Computers / Systems

Waterschade aan je Huawei P9 oplossen

Het kan zo gebeuren dat je Huawei P9 nat wordt, bijvoorbeeld als je er koffie overheen morst, of mee in de regen belt. Nu kan de telefoon wel een beetje tegen een stootje, maar toch moet je erg oppassen voor waterschade. Als je vermoedt dat je Huawei waterschade kan hebben opgelopen dan is het zaak om snel te handelen

 

Het probleem met waterschade is dat het niet altijd even duidelijk is. Uiteraard valt het gelijk op als je touchscreen hapert, of hij niet meer aan gaat, maar in sommige gevallen doet de telefoon het nog gewoon normaal, terwijl van binnen corrosie ophoopt, waardoor de telefoon op een gegeven moment echt helemaal stuk is met alle gevolgen vandien. Op dat moment ben je misschien allang vergeten dat hij ooit nat was geweest.

 

Wees daarom dus voorzichtig als je telefoon nat is geworden. Ook als je niets ziet aan de telefoon is het raadzaam om het te behandelen als waterschade. Wat moet je dan doen?

 

Onmiddellijk uitzetten

Als de telefoon nog aan staat is het het beste om hem uit te zetten.. Als je hem aan laat staan kan dit namelijk kortsluiting veroorzaken. Bij de Huawei kan de batterij er niet uit, er kan echter wel schade aan de batterij zijn ontstaan.

 

Kaarten eruit.

Het is handig om je simkaart en geheugenkaart eruit te halen omdat ook hier schade op kan ontstaan ten gevolge van kortsluiting.

 

Laten drogen

Zorg dat je de telefoon zo goed mogelijk afdroogt. Daarna kan je hem openmaken en laten drogen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. De bekendste methode is de telefoon in een bak droge rijst leggen. De rijstkorrels zuigen het vocht op en blijven droog aan de buitenkant. Zorg dat als je dit doet, je de telefoon helemaal in de rijst doet, dus ook rijst eroverheen. Laat hem rustig een dag liggen. Je kunt hem ook op een absorberende doek leggen of in een soort droogmaakhoesje dat hier speciaal voor is ontworpen. Droog je telefoon niet met warme lucht, zoals een föhn of oven, dit kan nog meer schade veroorzaken.


Chemisch reinigen

Je kunt je telefoon chemisch reinigen met Isopropyl alcohol, maar absoluut niet met ethanol of methanol. Er zijn ook commerciële reinigingsmiddelen op de markt. Deze middelen binden met schadelijke mineralen die kunnen zijn ontstaan binnen de telefoon.

 

Laten repareren

Een veiliger optie is om de telefoon te laten repareren bij een computer reparatiebedrijf. Sommige van deze bedrijven richten zich specifiek op het repareren van telefoons en computers, anderen zijn verkoopbedrijven die ook reparaties uitvoeren. Een telefoon met waterschade wordt voorzichtig uit elkaar gehaald en schoongemaakt met elektrische apparatuur. Voordeel van deze methode is dat de expert kan zien wat er gebeurt met de telefoon, hoe groot de schade is en of sommige onderdelen helemaal vervangen moeten worden.

Waterschade voorkomen

Uiteraard is het altijd beter om waterschade te voorkomen. Behalve natuurlijk voorzichtig met je telefoon omspringen, kan je bijvoorbeeld een beschermende case of waterdicht hoesje kopen. Let erop dat je met een beschermend hoesje soms de neiging kan hebben om er minder voorzichtig mee om te gaan.

https://www.pcrefresh.com/computer-reparatie/